Hämeenlinna ja Lahti haastavat Helsingin

[Etusivulle]   [Artikkelit]    [Kuvastot]   [Linkit]  


Helsingin Sanomat  KOTIMAA  24.2.2006


Kaupungit houkuttelevat uutta väkeä  pääkaupunkiseudulta 

RIITTA VAINIO

 Hämeenlinna ja Lahti haluavat uusia asukkaita pääkaupunkiseudulta. Ne markkinoivat itseään luonnonläheisinä, turvallisina ja väljinä asuinseutuina.

Pääkaupungin ahtautta, kalleutta ja turvattomuutta kavahtava löytääkin Lahdesta ja Hämeenlinnasta vaihtoehdon Helsingin kerrostaloasumiselle ja asfalttipihoille.

Haastajat ovat suomalaisittain isoja kaupunkeja tunnin matkan päässä pääkaupungista.

Helsingin Sanomat selvitti, minkälaista elämää ja asumista Hämeenlinna ja Lahti tarjoavat Helsingin vaihtoehdoksi, kun kuviteltu perhe alkaa etsiä Helsingin Etelä-Haagaa parempaa elinympäristöä.

Helsinki häviää asumisväljyydessä selvästi haastajilleen. Asumisväljyys on paitsi elämän mukavuutta, myös yksi sosiaalisten ongelmien indekseistä. Väljimmin näistä kolmesta kaupungista asutaan Lahdessa, toiseksi väljimmin Hämeenlinnassa.


Suomen kiinteistöliiton tuoreen tilaston avulla voi vertailla asumiskuluja: edullisimmat kiinteistöverot ja kunnallisten maksujen kustannukset olivat Lahdessa, kalleimmat Hämeenlinnassa.

Sosiaalisia ongelmia mitataan muun muassa rikollisuudella, työttömyydellä, alkoholin käytöllä, aborteilla ja paikkakunnan velkaantuneisuudella. Sosiaali- ja terveysministeriön ja Stakesin tietokannan mukaan Helsinki on itsestään selvä pääkaupunki myös ongelmissa.

Lahtea rasittanut runsas rikollisuus on viime vuosina helpottanut. Väkivaltarikoksia on kolmikosta eniten Helsingissä ja toiseksi eniten Hämeenlinnassa.

Lahdessa on enemmän työttömiä ja enemmän myös pitkäaikaistyöttömiä kuin Helsingissä ja Hämeenlinnassa.

Lahden kaupunki on kolmesta velkaisin.

Kymmenen mittarin sosiaaliongelmavertailussa Helsingille kertyy 117 pistettä, Lahdelle 114 ja Hämeenlinnalle 93, kun jokaisen maan yli 40000 asukkaan kaupungin keskiarvo on sata.

Etelä-Suomen Sanomat Netlari

Kulttuuritarjonta on Helsingissä ylivoimaista muuhun maahan verrattuna, samoin erilaiset liikunta- ja muut harrastusmahdollisuudet.

Hämeenlinnassa on kolmikon suurin viinanmyynti.

"Työssäni en ole tunnistanut ongelmaa. Ovatkohan tilastontekijät ottaneet huomioon ympäröivää maaseutua, josta kenties tullaan enemmän alkoholiasioissa Hämeenlinnaan kuin muualla on laita? Joka tapauksessa teemme työtä, että esimerkiksi nuoret myöhentäisivät päihteidenkäytön aloitusikäänsä", pohtii Hämeenlinnan sosiaalijohtaja Erkki Torppa.

Nuoren perheen kannalta tärkeissä neuvola- ja päivähoitopalveluissa ei merkittäviä eroja HS-vertailussa kolmen kaupungin välillä ilmennyt. Esimerkiksi äitiysneuvolakäynnit ovat jokaisessa kolmessa kaupungissa samaa tasoa.Helsingin Sanomat

Lahdessa on idyllisiä pientaloalueita


RIITTA VAINIO, LAHTI

"Lahti on paljon monipuolisempi kaupunki kuin yleisesti tiedetään", kehuu markkinointipäällikkö Tarja Pellinen Lahden alueen kehittämisyhtiöstä. Hän haluaa esitellä kiireisen kaupungin idyllistä puolta, eli hienoja, tuntemattomia pientaloalueita.

"Ne vetävät vertoja Tampereen Pispalalle ja muille kuuluisille puutaloalueille", Pellinen sanoo. Talvisella Anttilanmäellä Pellinen näyttää puhuneen totta.

Hieno on myös Pyhättömän alue Möysän kaupunginosassa. Alueella on rikkumaton rauha, mutta kaupungin keskusta on aivan vieressä. Harju kurottelee talorivistöjen yläpuolella. Tontit ovat isoja, talot persoonallisia, metsä vankkaa. Puitten lomassa vilahtelee hiihtäjä.

Lahden hyppyrimäet

Pyhätön on saanut nimensä siitä, etteivät sodan jälkeen alueelle rakentaneet kaupunkilaiset malttaneet levätä edes sunnuntaisin.

Entinen maanmittari Martti Hakulinen on asunut Pyhättömässä yli 30 vuotta ja aikoo olla siellä lopun elämänsä. Hän on varhainen maallemuuttaja - tuli Helsingistä Pyhättömään heti valmistuttuaan. Talossa on tehty vuosikymmenten kuluessa useita remontteja. Nyt se on mieleisessä kunnossa.

"Meitä vanhoja taatoja on täällä vielä ehkä kolme, muissa taloissa on jo nuoret perheet", Hakulinen kertoo. Viimeisin kauppa tehtiin kadun päässä olevasta talosta hiljattain. Ilmoitus oli ollut aamun lehdessä, ja kauppa sovittiin puoliltapäivin.

Uusia pyhätönläisiä ovat Petri Salminen, Susanna Mäkinen ja heidän poikansa, Saku 2,5 ja Jasu 1,5. Tampereella kaksi vuotta käväissyt Salminen kehuu aluettaan rauhalliseksi. "Ja talokin oli edullinen, koska kunnostimme sen itse", Salminen toteaa tyytyväisenä.


Mikä parasta Lahdessa?

Lahti on tunnettu vireästä kulttuurielämästä, teattereista, konserteista ja kansainvälistä arvostusta nauttivasta orkesteristaan.

Musiikkimiehen ei tarvitsekaan pitkään miettiä kotikaupunkinsa parasta puolta. "Musiikkielämä", sanoo sellonsoiton yliopettaja Jouko Paavola epäröimättä.

Lukiolainen Kaisa Kukkonenkaan ei pitkää miettimisaikaa tarvitse. "Täällä on kaikki tutut, kaverit ja sukulaiset, se on parasta", hän sanoo.

Kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti luettelee monta erinomaista asiaa kaupungistaan: hyvät yhteydet, kaunis, suuri, monipuolinen. Lopuksi asia tiivistyy: "Vain ooppera puuttuu."

Kunnallispoliitikko, kansanedustaja Jouko Skinnari (sd) miettii mainoslausettaan huolellisesti. "Lahti on nopean Helsinki-Pietariradan varrella, ja suurten vesistöjen äärellä oleva, luonnonkaunis kaupunki."

Helsingin Sanomat

Kaupunkivilloja nousee Hämeenlinnassa vastapäätä vanhaa linnaa


HANNELE TULONEN
HÄMEENLINNA

 Hämeenlinnassa lapsiperheen valinta voisi hyvin olla Sairion alue Aulangon metsien kupeessa, ehdottaa viestintäpäällikkö Tiina Vahtokari.

Syntyvyys on siellä nyt suurinta, mikä kertoo, että sotien jälkeen nousseella rintamamiestonttien alueella on käynnissä kiivas sukupolvenvaihdos. Ikääntyneet etsiytyvät keskustan hissitaloihin, ja lapsiperheet saavat punaisen tuvan ja viihtyisän pihan.

Aulangolle johtava lehmuskuja on talvitamineissaankin häikäisevän kaunis. Asemantaustan-Sairion alue tien molemmin puolin on Suomen suurin yhtenäinen pientaloalue, muistuttaa projektiarkkitehti Anna-Mari Ahonen. Hänen mukaansa aluetta pyritään vaalimaan eheänä rinteen vanhoja mäntyjä myöten.

Hämeenlinnaa rakennetaan

 Aivan Vanajaveden rannassa, vastapäätä vanhaa linnaa on käynnissä touhukas rakentaminen. Siihen valmistuu vuoden lopulla nykyaikaisia kaupunkivilloja ja terassitaloja. Rantapolulla voi lenkkeillä kilometrikaupalla, ja junalla kulkevat pääsevät asemalle muutamassa minuutissa.

Sairionmäellä on keskellä päivää hiljaista. Lapset ovat pakkasta piilossa päiväkodissa sotilassairaalaksi aikoinaan rakennetussa puuhuvilassa. Vain rouva Elina Tunturi harppoo tiellä. Hän on asunut Sairiossa vuodesta 1958 ja muuttanut jo poiskin. Hän tietää alueelta enää vain kaksi "alkuperäistä" asukasta, joista toinen on hänen poikansa. "Ihana ja aurinkoinen asuinpaikka", Tunturi kiittelee.

Helsingintien tuntumaan haluaville suositellaan Visamäen asuinaluetta, ja esimerkiksi Poltinahon kasarmien lomaan rakennetaan uusia asuntoja.

Hyvien liikuntamahdollisuuksien avulla myös kaupungin ikäihmiset pyritään pitämään virkeinä ja omatoimisina. Heille nousee vanhusten palveluasuntoja. Linnakasarmien alueelle tulee asuntoja historialliseen miljööseen.


Mikä parasta Hämeenlinnassa?

"Teemamme 'hyvä arki asuu Hämeenlinnassa' kuvaa hyvin kaupunkia. Tämä on historiallinen kaupunki, joka elää tässä päivässä", sanoo kaupunginjohtaja Tapani Hellsten.

"Ruoka", tuumii Esa Penttinen. "Hyvä paikka, kaikkea on paljon: skeittausta, punttisaleja, pesiskoulu, jääkiekkoa", luettelevat muut kahdeksasluokkalaiset Jouko Kuusinen, Juuso Karjalainen ja Niko Tuominen.

"Kaikki on lähellä, keskustasta saa kaikkea, ja nuoriso on pääosin hyvätapaista", tiivistää opettaja Helena Verälä.

"Tosi kaunis, viihtyisä ja lapsille turvallinen asuinympäristö. Paikka, jolla on oma identiteetti. Hyvä liikkua ja ulkoilla", kehuu televisiojohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Kuvataiteilija Anne Tamminen viihtyy mainion sijainnin takia, jonka ansiosta taidematkat sujuvat. "Kaikki taiteen ja kulttuurin alalla toimivat tuntevat toisensa, eikä kuppikuntia ole", hän kiittää.


Helsingin Sanomat

Muuttaako Hämeenlinnaan vai Lahteen ?

Muuttaako Hämeenlinnaan vai Lahteen? Klikkaa kuvaa ja näet taulukot suurempana
 
Hämeenlinna - Lahti - Helsinki vertailut

Helsingin Sanomat


 [Etusivulle]    [Artikkelit]    [Kuvastot]   [Linkit]  

Tämä sivu on tehty 24.02.2006