Venäläisturistit valloittavat Suomen vuodenvaihteessa

Kauppalehti 22.12.2006


[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]

Ennätysmäärä itäturisteja täyttää kylpylät ja laskettelukeskukset 

Britit ovat löytäneet tiensä Pohjois-Lappiin

   Vuodenvaihteessa Suomessa koetaan ennätyksellisen suuri venäläisturistien ryntäys, kun lomakohteisiin saapuu kahden viikon aikana arvion mukaan jopa 80 000 itäturistia. Lomakohteiden majoitustilat on monilla paikkakunnilla myyty käytännössä loppuun. Suunnitelmat viime tinkaan jättänyt jää todennäköisesti ilman majoituspaikkaa.

Matkailunedistämiskeskuksen MEKin mukaan venäläisten lomasesongin aikana uudenvuoden tienoilla Suomeen on saapumassa 70 000-80 000 venäläisturistia. Luku on huima, sillä aikaisempina vuosina on totuttu näkemään noin 50 000 turistin lukuja. Myös matkailualan toimijat ovat huomanneet kasvaneen kysynnän tänä syksynä.

- Tulossa on todella hyvä vuodenvaihde. Odotamme tästä vuodenvaihteesta ennätyksellistä venäläisten turistien suhteen. Myynti alkoi tänä vuonna jo syyskuussa, kun tavallisesti vauhtiin päästään marraskuussa. Tänä vuonna jouduimme etsimään jo lisäkapasiteettia marraskuussa, mutta onneksi sitä löysimme, kertoo MEKin aluepäällikkö Arto Asikainen Moskovasta.

Erikoisjunia ja charterkoneita

Turisteja Suomeen tuodaan muun muassa 18 erikoisjunalla ja lähinnä Pohjois-Suomeen saapuvilla 50-60 charterkoneella. Tyypillisiä lomakohteita ovat hiihtokeskukset ja kylpylät Itä-Suomessa ja Lapissa, mutta suuri osa etenkin Pietarin seudun venäläisistä jää myös Helsinkiin.

- Kyllä matkailijat ovat perhelomalaisia. Täältä etsitään talven riemuja, ja niitä heille on myytykin. Toivotaan, että toiveet myös toteutuvat. Tämä pitkä vuodenvaihteen lomahan on ollut Venäjällä käytössä nyt kolme vuotta. Ihmiset suunnittelevat aikaisempaa pitemmällä tähtäimellä, jotta järkevää tekemistä varmasti löytyisi, kuvailee Asikainen tavallista aikaisemmin alkanutta myyntiä.

Kapasiteetti loppui Levillä ja Vuokatissa

Venäläisturistien suhteen on tulossa ennätyksellinen vuosi esimerkiksi Levillä. Kaikki tarjolla ollut kapasiteetti on myyty ennakkoon, kun aikaisempina vuosina tähän ei ole ylletty.

Levin Matkailun toimitusjohtajan Jussi Töyrylän mukaan pelkästään heille saapuu jopa 5 000 venäläisturistia, mutta tarkkaa lukua on vaikea antaa.

- Tästä on tulossa venäläisturistien osalta kaikkien aikojen vuosi. Viime vuoden jouluun verrattuna kasvua tulee 30-40 prosenttia. Nyt päästään samalle tasolle helmikuun kanssa, joka on tunnetusti hiihtolomakuukausi.

Myös brittituristien osuus Levillä on kasvamassa. Useaa hiihtokeskusta palvelevalle Kittilän lentokentälle saapui viime joulukuussa noin 150 charterlentoa, mutta tänä vuonna koneita laskeutuu noin 200 kappaletta.

Kainuussa Vuokatin suunnalla venäläisten osuus juuri uudenvuoden tienoilla on hurja. Vuokatissa periaatteessa koko kapasiteetti on myyty venäläisille turisteille. Muutaman viikon ajaksi myös kaikki palvelut on suunniteltu venäläisiä silmällä pitäen.

Vähintäänkin on palkattu venäjää osaavaa henkilökuntaa palvelemaan asiakkaita heidän äidinkielellään.

- Erittäin hyvältä ja tavalliselta näyttää. Periaatteessa kaikki kaupallisessa käytössä oleva majoituskapasiteetti on myyty venäläisille. Yksityisomistuksessa olevissa mökeissä voi sitten olla muitakin. Kysyntä on tänä syksynä ollut ennätyksellisen kovaa ja olisimme myyneet paljon enemmänkin, mutta kapasiteetti loppui kesken, sanoo FinFun Vuokatin myyntipäällikkö Päivi Käräjämies.


  Jani Heikkilä

Kauppalehti

Britit ovat löytäneet tiensä Pohjois-Lappiin 


  Suomen suurinta hotelliketjua pyörittävän Sokotelin myynti- ja markkinointipäällikkö Pekka Ruuth uskoo vuodenvaihteesta tulevan venäläisturistien suhteen ennätyksellisen kova. Ketjun kaikki vapaa-ajan käyttöön suunnatut hotellit myydään käytännössä loppuun. Matkailukeskusten ja kylpylöiden lisäksi myös suurempien kaupunkien hotellit ovat täynnä. Vaikka yrityksellä ei ole kansallisuuksien mukaan tehtyjä tilastoja, venäläisten osuus tiedetään useilla alueilla erittäin korkeaksi.

 - Hyvältä näyttää, oli kyseessä sitten kylpylä tai kaupunkihotelli. Kyllä venäläiset ovat erityisesti Itä-Suomen hotelleille ehdottomasti merkittävin asiakasryhmä vuodenvaihteessa. Toinen suuri ulkomaalaisryhmä ovat britit, mutta heidän matkailunsa keskittyy pohjoisempaan Suomeen ja muutamaan keskukseen.


Pohjoisimman Suomen turistit Keski-Euroopasta

  Aivan pohjoisimpaan Lappiin venäläisturistit eivät ole vielä löytäneet tietään. Esimerkiksi Saariselällä noin 90 prosenttia joulukuun turisteista on ulkomaalaisia, mutta venäläisten osuus on pieni.

 - Me olemme pitkään tehneet markkinointityötä Ranskan ja Britannian suunnalla. Se näkyy myös asiakaskunnassa. Suurimmat maat ovat Ranska, Britannia ja Japani. Viime hetken varauksia on tehty paljon Saksasta ja Benelux-maista. Kyllä venäläistenkin osuus on hienoisessa kasvussa, mutta ei meille vielä kovin merkittävä, tarkentaa varaustilannetta Pohjois-Lapin Matkailun toimitusjohtaja Sanna Kortelainen.

   Vaikka venäläisten osuus ei kasva, myös Saariselän suunnalla on joulukuusta tulossa ennätyksellisen hyvä. Kortelainen arvioi, että alueen lumivarmuus on saanut eurooppalaiset liikkeelle. Nähtäväksi jää, löytävätkö myös kotimaiset matkailijat Pohjois-Lapin lumitilanteen ollessa heikko.

 - Tarkkoja lukuja ei vielä ole, mutta todella hyvää kasvu on kuitenkin. Venäläisturismin kasvusta suuri potti jää varmasti hieman etelämpään Rovaniemelle ja Vuokatin, Tahkon sekä Himoksen kaltaisille paikoille.

  Jani Heikkilä

Kauppalehti


[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]

Nämä kirjoitukset on julkaistu  Kauppalehdessä 22.12.2006