Aseman pysäköintimaksu suututti 

junailevat työmatkalaiset Lahdessa !

[Etusivulle]   [Artikkelit]    [Kuvastot]   [Linkit]  


Helsingin Sanomat KOTIMAA  24.01.2009

  Maksullisilla paikoilla on runsaasti tilaa

Työmatkalaiset vievät autonsa kauemmaksi ilmaispaikoille


Merja Ojansivu

  Lahti. Lunta tuiskuttaa taivaan täydeltä, kun töistä palaavat Erja Lohtander ja Jussi Pulli puskevat kohti Lahden rautatieaseman perimmäistä pysäköintipaikkaa. Lähempänäkin olisi hyvää pysäköintitilaa, mutta pysäköintipaikan tultua maksulliseksi parhailla paikoilla on puolityhjää.

   Viime vuoden lokakuun alussa VR alkoi periä pysäköintipaikasta viisi euroa vuorokaudelta. Työmatkalaiset nostivat rähäkän, ja VR alkoi myydä vuodenvaihteessa vakiomatkustajille 42 euron hintaista 20 vuorokauden valmiiksi ladattua pysäköintikorttia.

   "Onhan tämä surkuhupaisaa. Me työmatkalaiset äänestimme jaloillamme", Pulli puuskahtaa.


"Emme maksa 42:ta euroa kuukaudessa, vaan jätämme automme kauemmaksi."

Pulli ja Lohtander ovat kuulleet valituksia, ettei parkkiautomaatti toimi kunnolla. Moni on myöhästynyt junasta, kun rahojen syöttäminen ei ole onnistunut.

  Maksuttomaan pysäköintiin tavara-aseman lähelle on aamuisin kova tunku.

   Hollolalainen Eeva Ylinen siirtyi vuodenvaihteessa monen muun työmatkalaisen tavoin tuntia aikaisempaan Z-junaan ehtiäkseen ajoissa aamulla maksuttomaan parkkiin. "Me vakiomatkustajat olemme tosi vihaisia", Ylinen vakuuttaa harjatessaan lunta autonsa päältä.

   Heikki Ihalainen on jättänyt autonsa maksulliselle paikalle. Hän lunasti jo viime vuoden puolella 150 euroa maksavan lämmitystolppapaikan täksi vuodeksi.

"Katsoin tämän edullisimmaksi, kun kuitenkin joutuisi maksamaan viisi euroa päivässä."

Lahden seudun työmatkalaisia edustava Oiko ry on protestoinut pysäköintimaksusta VR:n johdolle.

  Yhdistyksen puheenjohtaja Raimo Salovuori laskee, että pysäköintimaksu nostaa Z-junamatkustajien kuluja viidenneksellä.

   "Kahden hengen kimppakyyti omalla autolla tulee jo junakyytiä edullisemmaksi. Emme ymmärrä, miksi VR kurittaa näin meitä työmatkalaisia."


   VR:n lähiliikennepäällikkö Kari Pekka Rosenholmin mukaan maksullisuudella haluttiin varmistaa parkkipaikat junalla matkustaville.

"Aiemmin muut kuin matkustajat pysäköivät asemalla."

Tampereella pysäköinti rautatieaseman pysäköintihallissa maksaa seitsemän euroa ensimmäiseltä vuorokaudelta ja neljä seuraavilta. Lämmitystolpasta on pulitettava viisi euroa vuorokaudessa.

Turun asemalla pysäköinti maksaa neljä euroa vuorokaudelta ja 50 euroa 30 vuorokaudelta. Hämeenlinnan asemalla pysäköinti on maksutonta.

Merja Ojansivu, HeSa, 24.01.2009

Helsingin Sanomat


 [Etusivulle]    [Artikkelit]    [Kuvastot]   [Linkit]  

Tämä kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 24.01.2009