Pendolinot liikennöivät Lahteen jo vuoden 2005 kesäkuussa?


[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]

Miksi Pendolinot aloittavat liikennöinnin Lahteen jo kesäkuussa?

ESS Kalle Kivekäs

  Pendolinot aloittavat liikennöinnin Lahteen etuajassa kesäkuun 5. päivänä, kun VR alkaa liikennöidä niillä Helsingin ja Iisalmen välisiä vuoroja. Alun perin Pendolinot luvattiin Lahteen vasta oikoradan valmistuttua syyskuussa 2006.

   VR Oy:n henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen, miksi Pendolinojen tulo liikenteeseen aikaistui?

 - Ei asia ihan näin ole. Liikennettä on ollut koko ajan tarkoitus laajentaa sitä mukaa kun junia meille tulee. Emme me niitä varikolle jätä seisomaan, vaan me laitamme ne liikenteeseen. Muun muassa viime syksynä laajensimme tarjontaa Seinäjoelle ja nyt kesäkuun alussa tulee ensimmäinen idän suunnan Pendolino. Kysymys on siis suunnitelman mukaisesta laajentamisesta.


Intercityllä Lahdesta Helsinkiin matkustettaessa aikuisen normaali menolippu maksaa 17,80 euroa ja Pendolinolla 22,30 euroa. Mistä hintaero muodostuu?

  - Henkilöliikenteessä on neljä eri junatyyppiä, eli taajamajunat, pikajunat, Intercity-junat ja Pendolinot. Ne ovat eri tuotteita, ja joka tuotteella on oma hintansa. Onhan auton farmarimallillakin usein eri hinta kuin sedanilla, samoin eri automerkeillä keskenään. Tässä on kysymys ihan samasta asiasta.

Mitä erityistä matkustaja saa, jotta hän valitsee Pendolinon Intercityn sijaan ja maksaa lisää 4,50 euroa?

 - No, tämä on tietysti semmoinen kysymys, että kauniisti sanottuna kauneus on katsojan silmässä. Eli asiakkaiden on se itse arvioitava ja paras kysyä heiltä. Käytännön kokemukset kuitenkin osoittavat, että kun Pendolino on jollekin reitille tullut, se on tuonut jopa lisää matkustajia.

Kuinka paljon arvioitte matkustajia Pendolinolle kertyvän?

Pendolino lähdössä Helsingistä. Kuva Kai Vehmersalo

    - Uskomme liikenteen olevan kannattavaa, emmehän me sitä muuten aloittaisi.

Paljonko Pendolino tarvitsee matkustajia ollakseen tällä reitillä kannattava?

 - Emme anna julkisuuteen yksityiskohtaisia lukuja, mutta niin kuin kerroin, Pendolinon tulo on monilla reiteillä lisännyt matkustajia, jopa selvästi. Kyllä sillä tiettyä imua on tuotteena.

Etelä-Suomen Sanomat 21.05.2005


Voit lähettää artikkelin kirjoittajalle Veikko Niemi sähköpostina palautetta.

[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]

Tämä artikkeli on ollut Etelä-Suomen Sanomissa 21.05.2005