VR ei lupaa nopeita ratkaisuja Pendolino-ongelmiin

Tamperelaisten lähetystö myöhästyi, kun italialaisjunan aikataulu petti

Helsingin Sanomat 15.02.2005


[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]


  Pendolino-junien jatkuvaan myöhästelyyn kyllästynyt tamperelaisten lähetystö sai lupauksia paremmasta, mutta ei mitään kouriintuntuvaa, kun he tapasivat VR: n henkilöliikennejohtajan Antti Jaatisen maanantaina.

  Tampereen ja Helsingin väliä kulkevien työmatkalaisten lähetystöä johtanut Kaj-Erik Fohlin kertoi, että VR myönsi ongelmat ja pahoitteli tilannetta. Mitään aikataulua, milloin viat saadaan korjattua, VR ei pysty antamaan.

  Lähetystö teki selväksi, että se ei kaipaa Pendolinoa, vaan junan, joka pysyy aikataulussa. Fohlin teki tammikuussa 30 edestakaista Pendolino-matkaa, joista 12 kulki ajallaan. Lähetystön Helsinkiin tuonut Pendolinokin myöhästyi seitsemän minuuttia.

  Lähetystön jäsen Vesa Wallden ei vakuuttunut selityksistä. Hän ihmetteli, miksi vedotaan lastentauteihin, kun Pendolinoja on ollut liikenteessä jo kymmenen vuotta.

   "Niille on laskettu 30 vuoden käyttöikä, mutta nyt jo kolmannes on mennyt virittämiseen", hän sanoi.


   VR:n Jaatinen tähdensi, että Pendolino-ongelmia on ollut pääasiassa Tampereen ja Helsingin välisissä vuoroissa.

  Pahimmat viat ovat ilmenneet junien kytkemisessä niin sanottuun pariajoon. -Seinäjoelta ja Jyväskylästä lähtevät Pendolinot kytketään Tampereella yhdeksi junaksi joka lähtee Helsinkiin kello 7.02


   Lisäksi ongelmia on ollut kallistus- ja tietojärjestelmissä.

   "Pendolino ei ole massatuote, vaan niitä valmistetaan pieniä eriä tilaajien erilaisten vaatimusten mukaan. Ongelmat johtuvat osittain siitä", Jaatinen sanoi.

   Tamperelaisten lähetystö tapaa VR:n johtoa uudelleen maalis-huhtikuun vaihteessa, Fohlin arveli, että jos parannuksia ei ala kuulua, seuraava valituspaikka on eduskunnan valtionvarainvaliokunnan liikennejaosto.

   Tamperelaisia oli tukemassa Oiko ry, joka ajaa Lahden alueelta pääkaupunkiseudulle töihin matkaavien etuja. Puheenjohtaja Kai Vehmersalon mukaan yhdistys on huolestunut Pendolinojen ongelmista, vaikka liikenne Kerava-Lahti-oikoradalla alkaa vasta 2006.

  Vehmersalo epäilee, että kun Savon radan ja Karjalan radan Pendolinot yhdistetään pariajoon Kouvolassa, niin juna saapuu aina myöhässä Lahteen, jos toisen Pendolinon kulku on takunnut.


   Ensi vuoden syksyllä matka Lahdesta Helsinkiin  kestää Pendolinolla 48 minuuttia (ilman Tikkurilan pysähdystä 44 minuuttia) ja IC-junalla noin 56 minuuttia. Pieni ero johtuu siitä, että oikoradalla voi IC-junallakin ajaa 200 kilometriä tunnissa ja Pendolinolla 220km/h.


  Jos pysähdys Tikkurilassa toteutuu, junien aikaero kutistuu Vehmersalon mukaan olemattomiin. Pendolino ei korkeaportaisena ja kapeaovisena sovellu hänen mielestään hyvin pysähdykseen, joka tehtäisiin lentomatkustajia ajatellen.

  "Lippu Pendolinoon ei saa maksaa enempää, jos se ei ole nopeampi", Vehmersalo sanoi.


TIETOKULMA
 Kahdeksantoista nopeaa junaa

> Päätös Pendolinojen tilaamisesta tehtiin 1992. Kaksi ensimmäistä junaa otettiin käyttöön 1995

> Italialaiselta Alstom Ferroviarialta tilattiin 1997 kahdeksan junaa lisää,

> VR tilasi kahdeksan uutta junaa 2002. Kolme on jo Suomessa ja loput saapuvat 2006 syksyyn mennessä.

> Pendolinoissa on ollut runsaasti vikoja. Ne myöhästelevät usein tai jäävät matkan varrelle, viimeksi pari viikkoa sitten Parkanon lähelle.

> Marraskuussa 2004 matkustajat palelivat pimeissä vaunuissa yli tunnin, kun Pendolino hyytyi Seinäjoen lähellä.


Juha Sirén

HELSINGIN SANOMAT

Voit lähettää sivujen tekijöille Oiko Ry sähköpostina palautetta.


[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]

Tämä kirjoitus on julkaistu  Helsingin Sanomat -lehdessä 15.02.2005