Joukkoliikenteen valtakunnallinen palvelusivusto avattu

Helsingin Sanomat  12.3.2005

[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]


Timo Turkula, Helsinki

 
 Joukkoliikenteen aikatauluista ja reiteistä on saatavana entistä enemmän tietoa. Osoitteessa www.kulku.info on runsaasti hyötytietoa vaihtoehtoisista liikkumisratkaisuista. Tarkoituksena on motivoida ihmisiä valitsemaan tilanteeseen sopivin ja tarkoituksenmukaisin kulkuväline. Sivuilla on tiivis tietopaketti joukkoliikenteestä, pyöräilystä, kävelystä sekä ekologisemmasta auton käytöstä. Sivuilta löytyvät muun muassa pääkaupunkiseudun YTV-alueen (Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa), Tampereen, Turun, Oulun ja Jyväskylän joukkoliikenteen aikataulut ja pyöräilykartat. Lisäksi sivuilta on linkit paikallisiin joukkoliikenteen reittioppaisiin, jotka toimivat YTV-alueella, Tampereella ja Oulussa.

  Sivustoita löytyy myös pääkaupunkiseudun liityntäpysäköintialueiden kartta ja selvitys kunkin pysäköintialueen joukkoliikenneyhteyksistä.

  Sivujen antia on myös laaja linkkilista, joka käsittää bussien kaukoliikenteen aikataulut www.matkahuolto.fi sekä  VR:n junien aikataulut www.vr.fi. Sivuston lukuisat linkit antavat vinkkejä taloudellisempaan autoiluun ja energiatehokkaan auton valintaan www.motiva.fi.


Sivuston uutta antia on valtakunnallisen reittioppaan koekäyttöversio  www.matka.fi. Palvelun avulla voidaan hakea joukkoliikenteen kulkuyhteyksiä Suomessa. Reittiopas toimii ovelta ovelle -periaatteella. Mukana on myös kävelyosuudet.

  Nyt palvelussa on VR:n junaliikenne sekä Matkahuollon linja-autojen pikavuorot ja vakiovuorot. Lisäksi paikallisliikenne seuraavilla paikkakunnilla: pääkaupunkiseutu (HKL ja YTV), Tampereen kaupungin liikennelaitos, Kuopio, Mikkeli, Lappeenranta ja Joensuu.

  Järjestelmässä on 18 miljoonaa osoitenumeroa, 170 000 kadunnimeä, 190 000 vuoroa ja yli 20 000 pysäkkiä. Aikatauluja on kuukaudeksi. Palvelua täydennetään jatkuvasti. Tulevaisuudessa mukaan liitetään myös lento- ja laivaliikenne. Liikenne- ja viestintäministeriön tavoitteena on saada valtakunnallinen reittiopas valmiiksi vuoden vaihteessa.

  Pikakokeessa koekäyttöversio tuntui kehityskelpoiselta. Haku on nopeaa ja helppoa, kuten kiitetyssä YTV:n reittioppaassa. Hakuun syötetään lähtöpaikka, määränpää, päivämäärä ja aika. Parille koereitille Vantaalta Lahteen ja Vihdin Olkkalaan opas löysi hetkessä hyvät yhteydet ja näytti vaihtopaikat, vaihtoajat ja reittikartan. Opas antaa ehdotuksen hetkessä ajantasaisten aikataulujen mukaan.

Pientä hiomista oli vielä paikallisliikenteen bussien reiteissä, joiden ehdotus ei ollut niin tarkka kuin YTV:n reittioppaassa. Opas suositteli Vantaalla kaukoliikenteen busseja seutubussien sijasta, mikä lisää kävelymatkaa.

  Liikenne- ja viestintäministeriö toivoo, että mahdollisimman moni kokeilisi uuden reittioppaan kokeiluversiota ja antaisi palautetta oppaan edelleen kehittämiseksi.

  Sivujen toteutusta ovat rahoittaneet liikenne- ja viestintäministeriö ja ympäristöministeriö sekä kauppa- ja teollisuusministeriön alainen ilmastonmuutoksen viestintäohjelma.

   Kulkuinfo

   Matka Liikenneministeriön palvelusivut

   YTV - Helsingin seudun yhteityövaltuuskunta


Voit lähettää sivujen tekijöille Oiko Ry sähköpostina palautetta.

[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]

Tämä artikkeli on julkaistu  Helsingin Sanomat -lehdessä 12.03.2005