Saamaton Lahden kaupunki !

Uusi Lahti, Mielipide 15.12.2004


[Etusivu]    [Artikkelit]    [Kuvastot]    [Linkit]


   Vuoden 2006 loppukesästä valmistuva oikorata Helsingistä Lahteen on merkittävä askel koko Päijät-Hämeen kehittymisessä. Etelämpänä Mäntsälän kunta on jo vuosia mainostanut moottoritien varrella junayhteyden tuloa ja kerännyt satoja uusia asukkaita. Entä sitten Lahti ja sen ympäristökunnat? Päijät-Hämeessä - varsinkin Lahdessa - eletään ruususen unta ja odotetaan uusien asukkaiden ilmestyvän tänne tyhjästä. Varsinkaan Lahden kaupunginjohtaja Pipatti ei tunnu käsittävän, kuinka paljon tuottavampaa on saada valmiita etelän veronmaksajia Lahteen asumaan, kuin pelata Monopolia esimerkiksi Lahti-Energian omistuksella. Uudet Päijät-Hämeen valtuustot voisivat pyytää TE-keskukselta tilastot, kuinka paljon alkuun autetut yritykset ovat nielleet rahaa ilman, että niistä olisi poikinut todellista verotuloja tuottavaa yritystoimintaa.

   Nyt kannattaisi panostaa valmiiksi työelämässä oleviin Päijät-Hämeen seudulle muuttohaluisiin perheisiin ja keskittyä myöhemmin yritystukiin. Pääkaupunkiseudulla töissä käyvät muuttajathan hoidattavat itsensä omassa työterveyshuollossaan ja käyvät omalla ajallaan yksityisessä hammashoidossa. Ja verorahat kilisevät asuinkunnan kirstuun. Lasten päivähoitoon ja kouluihinhan on tietenkin panostettava, mutta väestönkasvullahan on ollut aina positiivinen vaikutus kunnan talouteen.   
Päijät-Hämeen päättäjien on turha kuvitella, että Lahden seudulle muutetaan Pääkaupunkiseudun 900-1200 neliön tonteista samankokoisille rivitalomaisille postimerkkitonteille. Puhdas Salpausselän maasto ja järvet eivät ole riittävä houkutin. Jos joku muuttaa Helsingin seudulta Lahden seudulle, hän odottaa asumisen olevan mukavaa ja kuitenkin niin paljon halvempaa, että se kattaa matkustuskulut asumisväljyyden paranemisen lisäksi. Kaavoitus on siksi pitkäjänteistä työtä, että lienee uskottava, että tämä tonttipeli on jo hävitty Lahden naapurikunnille.

   Onneksi Nastolan kunnanjohtaja kertoi Heinolan asuntomessuilla kunnan pyrkivän kaavoittamaan sen kokoisia tontteja, kuin tulijat haluaisivat ja vieläpä haluamansa järven mieluiselle rannalle. Samoin Hollolasta on kuulunut löytyvän joustavuutta alueelle muuttaville. Järkipuhetta siihen verraten, että Lahti marisee kunnallistekniikan kalleutta ja tonttien tehokkuusluvuista - ihmeellinen yhtälö, joka ei mahdu allekirjoittaneen päähän. Kunta voi luonnollisesti ottaa isosta tontista suuremman hinnan, jolla katetaan tuo kunnallistekniikka, ja sitten vuosien saatossa kunta laskuttaa sievoiset kiinteistöverot isoista tonteista.   Sitten se kummajainen, jota Lahden seudulla viljellään: Lahden vuokraamilla tai myymillä tonteilla on pakko liittyä Lahti-Energian kaukolämpöön! Jokainen energiayhtiökeskustelua seurannut kauhistelee tilannetta, jossa energiayhtiö on myyty ahneudessa yksityiselle kansainväliselle suuryhtiölle, joka muutaman vuoden kuluttua nostaa kaukolämmön veloitukset pilviin ja vaihtoehtoa ei ole tai se ei ole sallittu. Minä itse en öljypolttimesta luovu, koska voin polttaa puuta, muuttaa kattilan pelletti- tahi maakaasupolttoiseksi tai lisätä sähkölämminvaraajan. Kaukolämpöputkisto alkaa noin kymmenen käyttövuoden jälkeen puhkeilla erityisesti kovilla pakkasilla - ja silloin ovat vitsit vähissä.

   Lahden kaupungin korkeimman johdon on nyt saatava tuloksia aikaan, ettei tarvitse näyttää kaapin paikan sijasta peräti ovea.

Kai Vehmersalo, Helsingissä töissäkäyvä

Uusi Lahti viikkolehti


[Etusivu]    [Artikkelit]    [Kuvastot]    [Linkit]
Tämä mielipide on julkaistu Uusi Lahti lehdessä 15.12.2004