Pääkaupunkiseudulla työssäkäyvät merkittävä voimavara

Etelä-Suomen Sanomat, Lukijan Sana, 31.07.2004   Päivittäin Lahdesta pääkaupunkiseudulla työssäkäyvänä olen pohtinut itseni ja muiden vaastaavien merkitystä Lahdelle ja Päijät-Hämeen seudulle.
   Olemmeko me vain antava osapuoli vai saammeko myös jotain? Yhteiskunnalta olisi saatava enemmän tukea pitkiin työmatkoihin. Tukea ei pitäisi ajatella pelkästään taloudelliselta kannalta, vaan myös muuten. Pitäisi helpottaa asioiden hoitamista sekä ottaa huomioon muun muassa lasten hoito, jatkoyhteydet ja bussi- ja juna-aikataulut.
   Työmatkojen verovähennysoikeutta pitäisi ehdottomasti nostaa. Laman aikana kiristettyä työmatkojen vähennysoikeutta pitäisi nyt helpottaa. Voisin kuvitella, että nykyisen työttömyyden kääntyessä työvoimapulaksi, pitkien työmatkojen merkitys korostuu.


   Mistä silloin saadaan tekijät, jos työmatkoja ei tueta, ja jos työmatkojen vähennysoikeutta kiristetään, tai jos se peräti poistetaan?
   Lahden seudun kaupunkien ja kuntien tulisi tulla työmatkalaisia vastaan. Olemme varmasti helpoimpia ja tuottoisimpia asukkaita alueella. Tuomme kyllä veromarkkamme alueelle, mutta emme juurikaan ehdi käyttää alueen kaupunkien ja kuntien palveluja.
   Esimerkiksi terveyspalveluja käytämme työterveyshuollon kautta, hammaslääkärissä käynnit on hoidettava yksityisellä, emmekä juurikaan ennätä kirjastoon työpäivän jälkeen.
   Kanssamatkustajien tuki on myös tärkeää, sillä vain toinen työmatkalainen voi ymmärtää tätä tilannetta.


   Pitkät työmatkat ovat taloudellisen ja asioiden hoidon vaikeuksien tuomien rasitteiden lisäksi myös aikamoinen henkinen rasite. Elämä on aikamoista aikatauluttamista, pitkiä työpäiviä ja univelkaa.
   Jos ei ole töissä, on todennäköisesti työmatkalla. Sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen vaatii pitkää pinnaa itseltä, perheeltä ja ystäviltä.
   Jos on sopinut tapaamisajan, ja varannut siihen vartin myöhästymisvaran ja sitten junaa ei tulekaan, silloin pääsee tapaamiseen vasta tunnin ja vartin myöhässä. Äärettömän ärsyttävää, mutta kovin tavallista.
   Siinä joutuu matkalainen selittäjäksi, liikenneyhtiöltä ei saa kuin teknisiä selityksiä vuorojen häiriöistä.

Mari Peltonen, Lahti

Voit lähettää sivujen tekijöille Oiko Ry sähköpostina palautetta.


[Etusivu]    [Artikkelit]    [Kuvastot]    [Linkit]

Tämä mielipide on julkaistu Lukijan Sana -palstalla Etelä-Suomen Sanomat -lehdessä 31.07.2004.