Oikorata huijaustako?

Kai Vehmersalo Uusi Lahti lukijan kynästä 25.06.2003


[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]   [Vastine VR:ltä]


Päivittäin Lahdesta Helsingissä työssäkäyvät matkustajat ovat ilolla huomanneet oikoradan ratatyöt nelostien varrella ja nyt jopa Hollolan Hakosillassa. Oikoradan ihanuutta on työmatkaporukalla mietitty ja todettu kuinka hyvä onkaan matka-ajan putoaminen puoleen eli 44 minuuttiin. Puolisen vuotta sitten oli kuitenkin uutinen, että VR Oy ei tilaakaan viimeistä 10 kappaleen Pendolinon erää. Samoin on uutisoitu, että VR Oy:n tulos kaapataan ratatöihin tms.

Kuinka VR aikoo liikennöidä tulevalla oikoradalla jos ei ole kalustoa? Kuinka VR aikoo lunasta lupauksensa mikäli rahat käytetään uuden VR Yhtymän talousasiantuntijahallituksen mukaisesti nopeimmmin tuottaviin kohteisiin? Kuinka VR aikoo jatkossa huolehtia asiakaspalvelusta, joka siltä on jo nyt hukassa?


Ettei vaan oikorata ole huijausta? Eihän pitkää matkaa tekeviä Pendolinoja riitä antamaan Lahtelaisille aamuin ja illoin tunnin välein työmatkapalveluja. VR:n on nyt vastattava rehellisesti aikooko se lunastaa lupauksensa toimivasta nopeasta työmatkaliikenteestä vai aiotaanko oikorataa operoida selvästi hitaammilla IC-junilla tai peräti pikajunilla. Onko lupaus 44 minuutin matka-ajasta huijausta?

Oikorataa ovat markkinoineet radanvarren kunnat lupaillen aivan selvästi liikoja. Pendolinot ja IC-junathan eivät tule pysähtymään Keravalla ja Mäntsälässä. Myöskään Lahden kaupunki ei ole pannut tikkua ristiin asemansa uusimiseksi, paikoitustilojen lisäämiseksi tai matkakeskuksen rakentamiseksi.


Pitkään odotettua oikorataa ei pidä möhliä hinnankorotuksin, vaan VR:n tulee tarjota nopeat yhteydet mukavalla kalustolla yhä laajenevalle asiakasjoukolle. Tämä tarkoittaa sitä, että perusbisnes saadaan aamuisin ja iltaisin päivittäin Lahdesta Helsingissä töissä käyvillä matkustajilla, jotka voivat valita 2-3 vuorosta sopivat junat eivätkä millään enään vaihtaisi epämukaviin busseihin tai näkisi autolla ajamisen vaivaa pimeillä ja ruuhkaisilla teillä. 

Kai Vehmersalo, Diplomi-insinööri, Lahti

UUSI LAHTI VIIKKOLEHTI


[Etusivu]   [Artikkelit]   [Kuvastot]   [Linkit]   [Vastine VR:ltä]

Tämä mielipide on julkaistu Uusi Lahti lehdessä 25.06.2003.