Uudet parkkipaikat jo ennen Pendolinoja

Etelä-Suomen Sanomat 3.7.2003


Uudet parkkipaikat jo ennen Pendolinoja

Lahden rautatieaseman pysäköinti-ongelmat yritetään ratkaista mahdollisimman nopeasti, ainakin ennen oikoradan valmistumista kesällä 2006.

- Pysäköintitilat Lahden asemalla ovat täysin riittämättömät. Selvitämme juuri mahdollisuuksia rakentaa aseman yhteyteen jopa satoja uusia pysäköintipaikkoja. Toivottavasti nämä selvitykset valmistuvat nopeasti, sanoo VR:n pääjohtaja Henri Kuitunen.

Asemarakennuksen edessä on ollut 42 paikkaa autolla saapuville matkustajille. Äskettäin määrä lisääntyi kuudella, mutta varsinkin syksyllä, talvella ja keväällä pula paikoista on huutava. Suunnitelmat ongelman ratkaisemiseksi ovat jo pitkällä, ja parhaimmassa tapauksessa uudet paikat olisivat valmiina jo ensi vuonna.

Asemarakennuksen länsipuolella olevalle ratapiha-alueelle olisi mahdollista rakentaa lähes kaksisataa paikkaa. Asfaltointi, lämmityspaikat ja kameravalvonta kuuluvat myös suunnitelmiin.

Pääosan alueesta omistaa VR. Osa kuuluu Ratahallintokeskukselle, joka hallinnoi nykyään valtion omistamia rautateitä.

Nopeammin ja halvemmalla
Oikoradalle sujahtava Pendolino tuo Helsingin lyhimmillään 44 minuutin päähän Lahdesta. Pääjohtaja Kuitunen lupaa pääradan auetessa vuonna 2006 myös lisää liikennettä. Suunnitelmissa on viisitoista vuoroparia, mikä tarkoittaa, että päivän jokaisena tuntina lähtee juna Lahdesta Helsinkiin ja Helsingistä Lahteen. Intercity-junien on määrä ajaa Helsingin väli 56 minuutissa ja taajamajunienkin tasan tunnissa.

Kuitunen puhuu myös "attraktiivisesta eli houkuttelevasta hinnoittelusta. Tarkkoja hintoja hän ei kerro, mutta radan oikaisu pudottaa kilometri-määrän alle 110:n, minkä pitäisi pudottaa pari euroa esimerkiksi intercity-hinnasta, joka on nyt 17 euroa. Pendolino-kyyti maksaa muutaman euron enemmän. Nykyisin matka Helsinkiin on noin 130 kilometriä, mutta hinta on linja-autokilpailun vuoksi nipistetty alle 120 kilometrin mukaiseksi.

Matkustajamäärä kasvanut
Moottoritien valmistuminen ja lippu-uudistus pudottivat muutama vuosi sitten roimasti VR:n matkustajamääriä Lahdessa. Tänä vuonna on nähty ensimmäiset merkit laskun pysähtymisestä. Helsingin suunnalla on tilastoitu lievää nousua. Lahdesta lähtevien ja Lahteen saapuvien matkustajien yhteismäärä on noin 22000 kuukaudessa.

Voit lähettää sivujen tekijöille Oiko Ry sähköpostina palautetta.


[Etusivu]    [Artikkelit]    [Kuvastot]    [Linkit]


Tätä sivua on viimeksi päivitetty 29.03.2004.